Distile Su Nedir?


Örnek distilasyon sistemi


Tanım: Suyun kaynatılıp buhar haline getirildikten sonra tekrar yoğuşturulmuş haline distile su denir. Bu işleme distilasyon denir.

Sanayide bu işlem büyük paslanmaz kazanlarda ve serpantinlerde yapılır. Laboratuvar ortamında beherlerde ve cam soğutma borularından (yada soğutucu ekipmanlardan) geçerek yoğuşturulur. Her iki durumdada elde edilen su aynıdır.

Distile (yada destile) su, saf su değildir. İçinde doymamış olarak kalan ve sertlik oluşturan mineraller sıcaklık ile beraber bir dizi reaksiyonlar oluşturarak doymuş mineraller olarak kalır. Bir miktarı ilk kapta çöker fakat bir bölümü buharla beraber ürün suyuna geçer. Buhar reaksiyon sırasında (genel kanıda korozyona uğramadığı düşünülen) bakır, galveniz ve aluminyum gibi yüksek oksitlenebilirlik derecelerine sahip ısıtma kaplarındaki metallerden dahi partiküller alabilir.

Teknik özellikler açısından saf suya yakındır. İçinden birçok yabancı madde arındırılmıştır. Sertlik genellikle 0 (sıfır) fransız birimine kadar iner. İletkenlik 0-30 microsiemens arasındadır.

Üretimi maliyetli olduğundan yüksek miktarlarda gerektiğinde genellikle RO, reçine ve karbon filtre yöntemlerine başvurulur.



Sağlığa zararları:
Distile su içildiği takdirde içinde üretim sırasında fazladan absorbe edilen metaller vücutta zararlı etkiler yapabilir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin de detoks etkisi vardır. Bu mineraller suyun içinde olmadığı için vücutta toksin birikmesine yol açabilir.
Vücutta hücreler içine difüzyon yöntemi ile alınan suyun yoğunluğunun fazla olması hücre içinde deplazmoliz etkisi yaratır veya içeri alınan faydalı tuzların ve diğer elektrolitlerin dengesizliğine yol açar. Bu durum hiponaterami hastalığına yol açabilir.
Ayrıca vücuda faydalı olan ve direkt alınan sodyum ve potasyum elektrolitlerinin de eksikliğine sebep olabilir.

Sağlığa faydaları:
Kaynatılmış su virüs ve bakterilerden arındırılmış olur. Tıbbi alanlarda sterilizasyon amacıyla sıkça kullanılır. Ayrıca distile suyu birkaç günde bir, 1 bardak ölçeğinde tüketmek herhangi bir metabolik dengeyi fazla etkilemediğinden zarar vermez.
Sağlık etkileri için kaynak.